Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ  Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ  «ΑΤΡΑΚΤΟΣ»

Σε συνεργασία με τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

 

Εθνικού Σταδίου 1 ( ΚΕΓΕ ) – 60100 Κατερίνη Τ.Θ. 136

Τηλ.& fax 2351078614

E mail kepropie @ otenet .gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας.

 Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ», με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης και της ανάγκης για επικοινωνία και εκπαίδευση μέσω της ηλεκτρονικής οδού, που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας covid19 και γνωρίζοντας τα αυξημένα προβλήματα που προέκυψαν για τα παιδιά και τους εφήβους ως προς την πολύωρη χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών, θα υλοποιήσει ένα διαδικτυακό σεμινάριο δύο δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας (δημοτικού σχολείου). Δεδομένων των συνθηκών που δημιουργήθηκαν, λόγω της πανδημίας, δεν είναι δυνατή η δια ζώσης παρουσίαση των θεμάτων.

Το θέμα της πρώτης συνάντησης είναι: η πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο και η ασφαλής χρήση  αυτού και στη δεύτερη συνεδρία θα ασχοληθούμε με το διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying).

Η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους, φτάνοντας πολλές φορές σε σημείο κατάχρησης. Πολυάριθμοι είναι ωστόσο οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη πλοήγηση στον χαοτικό, εικονικό κόσμο του διαδικτύου για τα παιδιά και τους έφηβους που πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με προκλήσεις και κινδύνους που συχνά δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις. Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση, αφού αισθάνονται πολλές φορές αδύναμοι, και ανήμποροι  επειδή  δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Το Κ.Π. «ΑΤΡΑΚΤΟΣ», κατανοώντας τις δυσκολίες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των γονέων για ενημέρωση και στήριξη, προτείνει αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο για γονείς, διότι η έγκαιρη, υπεύθυνη και έγκυρη, ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων»,

         Η επιλογή των θεμάτων ανταποκρίνεται στην αγωνία και την ανάγκη των γονέων να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την επικοινωνία των γονέων με το Κέντρο Πρόληψης ΑΤΡΑΚΤΟΣ,  ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο της πανδημίας, όπου τα παιδιά μένουν περισσότερο χρόνο σπίτι τους και αφιερώνουν δυσανάλογα πολύ χρόνο σε διαδικτυακές δραστηριότητες.

Μέσω της δράσης αυτής θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα στους γονείς να προβληματισθούν και να συζητήσουν για τους κινδύνους αλλά και τη χρησιμότητα του αχανούς κόσμου του διαδικτύου με τον οποίο όλοι μας ερχόμαστε σε επαφή σε κάποιο βαθμό, τονίζοντας τη σύνδεση αυτής της δραστηριότητας των παιδιών με το συναισθηματικό  τους κόσμο και τη σημασία της ασφάλειάς τους από τον κίνδυνο της εξάρτησής τους από διαδίκτυο.

Δεδομένου ότι τα νεαρά άτομα είναι, λόγω ηλικίας,  πιο επιρρεπή και πιο δεκτικά σε κάθε είδους πληροφορία, χωρίς πάντοτε να διαθέτουν την ωριμότητα να την ελέγξουν κριτικά, η ευθύνη για την προστασία τους βαρύνει  εμάς τους ενηλίκους, γονείς, εκπαιδευτικούς και επίσημους κρατικούς φορείς. Σαφώς δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση, αφού το ζητούμενο δεν είναι ούτε η πλήρης απαγόρευση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, που θα συνιστούσε ανεπίτρεπτη παλινδρόμηση και αδικαιολόγητη «τεχνοφοβία», ούτε η απουσία οποιασδήποτε επιτήρησης, που αποτελεί επικίνδυνο εφησυχασμό.

Στόχο μας λοιπόν αποτελεί, μέσω της βιωματικής διαδικασίας συνεργασίας μας με τους γονείς, η άμβλυνση των διαστρεβλωμένων συχνά και επικίνδυνων εντυπώσεων των παιδιών για τη χρήση του διαδικτύου ως ένα εκ των ων ουκ άνευ μέσου συνδιαλλαγής με γνωστούς και αγνώστους στους ίδιους ανθρώπους για να εκπληρώσουν ανάγκες επαφής, διασκέδασης αλλά και φυγής από μία δύσκολη πολλές φορές καθημερινότητα.

 Η δουλειά μας με τις ομάδες αυτές επικεντρώνεται όχι μόνο στην παροχή έγκυρων πληροφοριών σχετικών με τους κινδύνους της χρήσης του διαδικτύου από τους ανηλίκους συνοδευόμενων από αντίστοιχες οδηγίες προστασίας, που είναι ευρέως πλέον γνωστές και κοινοποιημένες από διάφορους ανάλογους φορείς αλλά και – κυρίως – στη διερεύνηση από πλευράς των παιδιών των προσωπικών συναισθηματικών συνδέσεων που δημιουργεί ο καθένας τους με τη χρήση του διαδικτύου μέσω κάθε τεχνολογικής συσκευής.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε  ημερομηνίες και ώρες που θα αποφασίσουμε από κοινού και θα βολεύουν τους περισσότερους

Για την παρακολούθηση του σεμινάριου θα χρειαστεί να δηλώσετε συμμετοχή στην Διευθύντρια του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης κ. Παταρίδου Λένα, δίνοντας το Όνοματεπώνυμό σας και τον αριθμό του Κινητού σας τηλεφώνου, μέχρι την Παρασκευή 4 Ιουνίου.

 Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής zoom.  Οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα ενημερωθούν λεπτομερώς για τον τρόπο σύνδεσης στη συγκεκριμένη εφαρμογή με οδηγίες που θα τους αποσταλούν από τον συντονιστή του σεμιναρίου κ. Μπέη Νικόλαο, κοινωνιολόγο, στέλεχος πρόληψης.

 Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση καλώντας το 2351078614.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.