Λίγα λόγια για το σχολείο μας...




19ο 8/Θ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Το 19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης πρωτολειτούργησε στη σχολική χρονιά 2015-2016 ως 6/θ με οργανικότητα  αλλά  τη φετινή σχολική χρονιά 2022-2023 λειτουργεί ως 12/θεσιο και βρίσκεται στην Κατερίνη, μια όμορφη πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας στα ριζά του Ολύμπου. Το σχολείο μας βρίσκεται στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου σε μια καινούρια ημιαστική, αναπτυσσόμενη περιοχή της Κατερίνης. Είναι ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, δημόσιο που λειτουργεί από τις 8:15 έως τις 16:00 κι  είναι ένα από τα 3 βιοκλιματικά σχολεία που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας.
 Ανήκει στη Δ/νση Π.Ε. Πιερίας Κεντρικής Μακεδονίας και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Κατερίνης. Το σχολείο μας στεγάζεται επί της οδού Τυρταίου 2 στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου, δίπλα από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Το διδακτήριο έχει υπόγειο χώρο, ισόγειο κι έναν όροφο. Αριθμεί συνολικά 13 αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη-Κυψέλη και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Είναι νεόκτιστο, βιοκλιματικό μόλις από το 2015-2016 σύννομο με τους αντισεισμικούς κανόνες. Έχει δύο εισόδους στη νότια πλευρά και μια βοηθητική στη βόρεια. Φιλοξενεί και το συστεγαζόμενο 19ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης.

 Η σχολική μας μονάδα λειτουργεί με 183 μαθητές/τριες ( ηλικίας 7-12 ετών) και  43 μαθητές/τριες του συστεγαζόμενου νηπιαγωγείου (5-6 ετών), 27 εκπαιδευτικούς(δημοτικού, αγγλικών, γαλλικών, Γερμανικών, φυσικής αγωγής, πληροφορικής, θεατρικής αγωγής, ειδικής αγωγής). Λειτουργεί τμήμα ένταξης με οργανική για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Υπάρχει επιλογή επιπλέον δραστηριοτήτων τα απογεύματα(χορός, ζωγραφική, σκάκι) με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων , έναν ενεργό και ακάματο Σύλλογο Γονέων που βρίσκεται στο πλευρό της ευρύτερης σχολικής κοινότητας. Πρωτολειτούργησε με τη Δ/ντρια κ.Τασιώνα Σ, από την ίδρυσή του, τον κ.Κοντοφάκα Α.(2016-2017) και την κ.Παταρίδου Ε.(2017 -2022). Από τον Σεπτέμβριο του 2022  διευθύντρια ανέλαβε η κ.Τασιώνα. Το σχολείο συμμετέχει σε προγράμματα υγείας, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εκπονούνται και παρουσιάζονται πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Οι εκπαιδευτικοί του έχουν συμμετάσχει με επιτυχία σε επιμορφωτικά σεμινάρια, σε ημερίδες και συνέδρια είτε ως εισηγητές είτε ως συμμετέχοντες, σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και καινοτόμες σχολικές δραστηριότητες με τα εύσημα και τις βραβεύσεις του Ευρωπαϊκού Θησαυρού και του Ι.Κ.Υ. Έχουν συνεργαστεί με εταιρικές σχολικές συμπράξεις τόσο μονοετείς  όσο και διετείς. Έχουν συμμετάσχει ως επιμορφωτές σε πλατφόρμες για μετανάστες και διαπολιτισμικούς οργανισμούς και έχουν εθελοντική δράση σε τοπικούς και παγκόσμιους οργανισμούς και υποστηρικτικούς φορείς. Έχουν το φιλότιμο, την επιστημοσύνη και την τεχνογνωσία να διεκπεραιώσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα που φέρουν τη σχολική μας κοινότητα μπροστά στο ευρωπαϊκό μέλλον και στο κατώφλι των αλλαγών με επιτυχία.  Διαθέτουν πιστοποιητικά επάρκειας ξένης γλώσσας, μετεκπαιδεύσεις και μεταπτυχιακά καθώς και συγγραφική εμπειρία. 
Μέλη της σχολική μας κοινότητας εκπονούν ερευνητικό ακαδημαϊκό έργο με ποσοτική και ποιοτική έρευνα. Έχουν διατελέσει στελέχη εκπαίδευσης και ο καθένας και η καθεμία αποτελούν εξέχουσες προσωπικότητες στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Διαθέτουν την προσωπικότητα του δασκάλου «χωρίς σύνορα», τέτοια που θα μας εξασφαλίσει μια αγαστή και εποικοδομητική  συνεργασία με τα εταιρικά ευρωπαϊκά σχολεία  και τους σύγχρονους «Οδυσσείς» στην αγκαλιά της Ευρώπης, οριοθετώντας το πρόσωπο του Ευρωπαίου πολυπολιτισμικού πολίτη-μην αφήνοντας όμως στην άκρη το πρόσωπο της δική μας /σας /πατρίδας.

 Η κοινωνική διαστρωμάτωση της σχολικής μας μονάδας είναι εξελισσόμενη και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αγγίζει όλα τα στρώματα. Απόρροια τούτου ήταν και η ανάπτυξη υποστηρικτικών δομών κοινωνικού παντοπωλείου και  χαριστικού παζαριού  τα οποία βοήθησαν τη σχολική κοινότητα και απορρόφησαν τους κραδασμούς των μελών της. Υπάρχουν και παιδιά οικονομικών μεταναστών από Αλβανία , Βουλγαρία, Ρωσία τα οποία με τα προγράμματα ένταξης και την αγαστή συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων ενσωματώνονται σιγά σιγά στην ελληνική καθημερινότητα, αναπτύσσοντας κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες. Οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην παροχή κινήτρων για μάθηση εντός αλλά κι εκτός σχολείου, στη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους μαθητές μας, στην ένταξη στη διαδικασία μάθησης όλων των μαθητών στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης, στην καλή συνεργασία με τους γονείς και στην αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με την τοπική κοινωνία όσο και στην Ευρώπη που κάθε μικρός μαθητής  ονειρεύεται να γίνει ενεργός Ευρωπαίος πολίτης.


Με εκτίμηση 
Για την εκπαιδευτική κοινότητα
Η αναπληρώτρια Δ/ντρια
Σεβαστή Τασιώνα