Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κ. Σεβαστή Τασιώνα και κ. Δέσποινα Σημαδοπούλου συμμετείχαν στην επιστημονική ημερίδα “Η καινοτομία στην Εκπαίδευση. Το άδηλο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων” που οργάνωσε η Δ.Δ. Εκπαίδευσης Ημαθίας σε συνεργασία με με την Θεολογική Σχολή Χάλκης και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του προς τις δεκάδες εκπαιδευτικών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Επίσκοπος Αραβησσού κ. Κασσιανός, καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στην ιστορία του εκπαιδευτικού ιδρύματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ σχετική εισήγηση πραγματοποίησε ο Δ/ντής του Ιστορικού Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Αντώνιος Χατζόπουλος, με θέμα “Καινοτόμες πτυχές στη διδασκαλία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης”.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των συνέδρων με θέματα:
1.Πολυμέσα και τεχνητή νοημοσύνη
2.Χρήση ψηφιακών παιχνιδιών στη διδασκαλία
3.Το κοινωνικό, παιδαγωγικό και μαθησιακό αποτύπωμα της τέχνης και η εργαλειακή χρήση της στην εκπαίδευση.
Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία με τίτλο " η καμπάνα του Καρς" που δημιουργήθηκε από μαθητές και βραβεύτηκε .
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με επισκέψεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και ναούς που λειτούργησαν πριν από το 1923 στην Περιοχή της Προύσας.
Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού , όπου τους εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Προύσης Ιωακείμ, ήταν η λίμνη Απολλωνία και ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος, ανενεργός μετά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επισκευάστηκε και αποκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια από τον τοπικό Δήμο Nilüfer και χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο. Την επομένη ημέρα οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την Ακρόπολη της Προύσας (Tophane), όπου βρισκόταν η Μητρόπολή της μέχρι της άλωσης της πόλης από τον Σουλτάνο Ορχάν (1326 μ.Χ.), και στην συνέχεια το ιστορικό Δημαρχείο, κτίσμα του δευτέρου μισού του 19ου αιώνος, το οποίο έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι απετέλεσε το πρώτο Δημαρχιακό Μέγαρο που οικοδομήθηκε σε έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ολοκληρώθηκε δε κατά την αυγή του 20ού αιώνα με λαμπρή τελετή, στην οποία μετείχαν μαζί με τους Άρχοντες της πόλεως και οι τότε ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων της Προύσας, Ορθοδόξου, Αρμενικής και Εβραϊκής. Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησης στα παραδοσιακά αξιοθέατα της Προύσας οι εκπαιδευτικοί μετέβησαν στα Μουδανιά, όπου επισκέφθηκαν τον Ναό του Αγίου Γεωργίου και την οικία, στην οποία είχαν διεξαχθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Δυνάμεων της Αντάντ και της Τουρκίας και συνομολογήθηκε η Συνθήκη Ανακωχής των Μουδανιών τον Οκτώβριο του 1922. Ακολούθως επισκέφθηκαν την γραφικότατη Τρίγλια, όπου τους υποδέχθηκε εγκάρδια στους χώρους των ιστορικών Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων ο τουρκοκρητικής καταγωγής Δήμαρχος Μουδανιών, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την επίσκεψή τους, που χρονικώς συνέπεσε με τον εορτασμό της ημέρας του Διδασκάλου (Öğretmenler günü) και τόνισε με έμφαση την προσήλωση των κατοίκων της περιοχής και της Δημοτικής τους Αρχής στις αξίες της ειρήνης, της αδελφoσύνης, της αλληλογνωριμίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών εκατέρωθεν του Αιγαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.